Waarom de biologische komkommer in plastic zit

12-01-23 15:40

Vraag jij je ook altijd af waarom een biologische komkommer in plastic zit en een reguliere komkommer niet? Voor veel mensen leidt de plastic verpakking om een biologische komkommer tot verbazing en ook wel een beetje ergernis. Want juist bij die biologische komkommer verwacht je dat er zo min mogelijk plastic wordt gebruikt. In dit artikel lees je waarom de plastic verpakking soms nodig is en waar je moet zijn voor een biologische komkommer zonder plastic wikkel.

Laten we eerlijk zijn, bij een biologische komkommer verwacht je niet direct een plastic wikkel. Want zetten biologische telers zich juist niet in voor een beter milieu, natuurlijke middelen en minder belasting van de aarde? Wat doet die plastic wikkel daar dan? Het antwoord op de vraag of het gebruik van plastic om de biologische komkommer nou goed of slecht is, ligt wat genuanceerder. Zo wordt hij gebruikt om onderscheid te maken in de supermarkt, en om de houdbaarheid te verlengen.

Onderscheid
In veel winkels en supermarkten worden zowel reguliere als biologische komkommers verkocht. Om fraude met het keurmerk te voorkomen én om het voor winkelmedewerkers en consumenten makkelijker te maken, moeten de reguliere en de biologische komkommer uit elkaar gehouden worden. Omdat biologische komkommers vooralsnog meestal minder verkocht worden is het logischer om deze in een plastic verpakking te doen, dan de reguliere, want zo heb je minder plastic nodig. Daarnaast kun je op die manier ook ‘bio’ op de verpakking zetten.

Houdbaarheid
Omdat de biologische komkommers iets minder vaak worden gekocht, kan de plastic verpakking helpen om ze langer houdbaar te houden, waardoor er minder komkommers weggegooid worden. Vaak weegt het gebruik van plastic op tegen de belasting voor het milieu van het weggooien van de komkommers. Er is immers ook veel energie, water en een gezonde bodem gebruikt om de biologische komkommer te telen. Inmiddels wordt er vaak gekozen voor biologisch afbreekbaar plastic. Het is dan wel heel belangrijk dat het op de juiste manier wordt weggegooid, zodat het ook daadwerkelijk gecomposteerd kan worden.

Natural branding
Naast biologisch afbreekbaar plastic zijn er ook nieuwe veelbelovende alternatieven voor plastic op de markt! Zo wordt er bij natural branding met een hoge-resolutie laser pigment uit het bovenste laagje van de schil verwijderd, waardoor je een op een eco-vriendelijke manier een merk of letters kunt aanbrengen. Je hebt het vast al wel eens gezien op een biologische pompoen of avocado. Superhandig om toch onderscheid te kunnen maken, fraude te voorkomen en het gebruik van plastic terug te dringen.

Wil je zeker zijn van een plasticvrije komkommer?
Ga naar de biowinkel. Hier verkopen ze uitsluitend biologische komkommers, waardoor een plasticje niet nodig is om onderscheid te kunnen maken én omdat de winkelier beter kan inkopen op de behoefte naar biologische komkommers.

Kortom; laat je door een plasticje niet weerhouden om bio te kopen. Sterker nog: hoe vaker je voor bio gaat, hoe groter de kans wordt dat het plasticje kan verdwijnen!

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!

Bronnen: Foodwatch, Nature and more



vind-ik-leuk(s)