​Wat maakt de biologische boer biologisch?

18-09-24 11:39

Een biologische boer word je niet zomaar. Het woord biologisch is immers beschermd door de wet en gecontroleerd door een onafhankelijke toezichthouder zodat jij erop kunt vertrouwen dat biologisch écht biologisch is. Als boer betekent het dat je van A tot Z moet voldoen aan de eisen die zijn gebaseerd op de 4 internationaal erkende kernwaarden van biologisch. Wat betekent dat voor biologische boeren? Welke maatregelen moeten zij treffen om het certificaat ‘Bio uit Europa’ te mogen dragen? In dit artikel lees je er meer over.

De 4 kernwaarden van biologisch
De 4 kernwaarden voor de biologische sector zijn vastgelegd door de internationale koepelorganisatie (IFOAM). Deze kernwaarden zijn te onthouden met het simpele ezelsbruggetje ZEGE: Zorg (of verantwoordelijkheid), Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid.

1. Zorg voor natuurlijke hulpbronnen en volgende generaties
Jarenlange intensieve landbouw put de natuur uit en verstoort de balans in ons ecosysteem. Biologische boeren brengen die balans weer terug en voeden de natuur in plaats van haar uit te putten. Zo wordt de mest van dieren vanuit de kringloopgedachte gebruikt als voedsel voor het bodemleven zoals wormen en micro-organismen. Dit bodemleven maakt de bodem vruchtbaar en ook poreus zodat deze bij veel regen werkt als een spons en bij droogte het water vasthoudt. Biologische boeren zorgen bovendien voor meer biodiversiteit, die zo hard nodig is om onze natuurlijke hulpbronnen in stand te houden. Zo kunnen niet alleen jij en ik, maar ook de volgende generaties genieten van gezond en lekker biologisch eten en drinken.

2. Ecologie - om de natuurlijke kracht van het ecosysteem te benutten
In een sterk ecosysteem is alles in evenwicht. Landschap, klimaat, planten en dieren werken daarin samen om vruchtbaar en weerbaar te worden. Een biologische boer zet zich in voor zo’n sterk ecosysteem. Bijvoorbeeld door vruchtwisseling en groei zonder kunstmest waardoor een gezonde bodem ontstaat. Maar ook door het kweken van meerdere gewassen naast elkaar die een grote diversiteit aan insecten en andere nuttige dieren aantrekken en zo plagen voorkomen. Bij biologische boeren tref je dus geen onnatuurlijke lakens van gras of andere monoculturen aan, maar een vrolijke boel van gewassen, bloemen, kruiden, dieren, vlinders, bijen en vogels.

3. Gezond voor natuur, dier, mens en planeet
Biologische boeren gebruiken geen chemische- synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de bodem, planten, dieren en mensen. Elke biologische plant staat met zijn wortels in echte, vruchtbare grond vol goede voedingsstoffen die de gewassen voeden. Biologische boeren kiezen bovendien voor sterke planten- en dierenrassen die goed passen bij de omstandigheden, zodat ze minder snel ziek worden.

4. Eerlijk voor mens en dier
Boeren en telers van biologische producten, krijgen daarvoor een eerlijke prijs, zodat ze milieu- en diervriendelijk kunnen werken en een duurzaam bestaan hebben. In ruil daarvoor krijg jij een eerlijk gezond product op je bord. Een groot verschil met gangbare boerenbedrijven is dat de dieren van biologische boeren langer leven en zo veel mogelijk ruimte krijgen om zich natuurlijk te gedragen. Zo kunnen biologische kippen bijvoorbeeld lekker naar buiten, scharrelen in het stro, een zandbad nemen en beschutting zoeken onder struiken en bomen. Zo is biologisch eerlijker voor mens én dier.

Meer informatie over biologisch? Volg ons op Instagram en Facebook voor tips en inzichten.


vind-ik-leuk(s)