​Waarom bio soms (nog) verpakt is in plastic

27-08-24 14:07

Als je biologisch koopt, wil je gezond eten én iets goeds doen voor de wereld. Maar hoe goed doe je het als jouw biologische aubergine in plastic zit en de gewone aubergine niet? Plastic is niet echt het toonbeeld van duurzaamheid. Toch kun je gerust zijn, want ook met verpakte bioproducten draag je bij aan meer bloeiende natuur, dierenwelzijn en een groene toekomst voor ons allemaal. Maar waarom dan plastic om bio?

Weggooien is erger
Bij bepaalde bioproducten is plastic nodig om ze langer houdbaar te maken. Bij biologische groenten en fruit worden namelijk geen kunstgrepen uitgehaald om ze beter houdbaar te maken. Ook liggen de producten soms langer in de winkel omdat bio een kleiner aandeel heeft in de totale verkopen. Bij bepaalde bioproducten is plastic daarom nodig om te voorkomen dat ze bederven. En weggooien is nog altijd minder duurzaam dan verpakken.

Verschil moet er zijn
Plastic om biogroenten en -fruit vind je vooral in de reguliere supermarkt. Een belangrijke reden is dat het verschil duidelijk moet zijn tussen de biologische en niet biologische producten. Soms kun je het makkelijk zien, bijvoorbeeld omdat de formaten afwijken. Maar vaak is het verschil minimaal. Een biologische komkommer of aubergine kan dan makkelijk worden aangezien voor niet-biologisch. En omgekeerd. Waarom dan geen plastic om de reguliere producten? Simpelweg omdat dat er veel meer zijn.

Dat moet toch anders kunnen?
Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om producten duurzamer te verpakken, zoals bioplastics gemaakt van natuurlijke materialen. Een andere oplossing is ‘natural branding’. Daarbij halen ze met laser stukjes van de schil weg om een logo of letter zichtbaar te maken. Dat zie je bijvoorbeeld bij biologische pompoenen. Niet elke schil is hiervoor geschikt. Maar de ontwikkelingen gaan gelukkig snel door, zodat het aantal producten met plastic uiteindelijk minder zal worden.

Wat kun jij doen voor minder plastic?
Heel simpel? Meer bio kopen! Een hogere doorloopsnelheid van biologische producten zorgt ervoor dat ze minder lang houdbaar hoeven te zijn. En bovendien: hoe groter de vraag naar bio, hoe meer middelen producenten hebben om verder te verduurzamen. Voordat het zover is, is het belangrijk dat je het plastic goed scheidt, zodat het gerecycled kan worden. En wil je echt geen plastic om je biologische groenten en fruit? Ga dan naar de biologische speciaalzaak, via de website mijnbiowinkel.nl vind je heel veel locaties in Nederland.

De mooiste boodschap is bio uit Europa
Biologisch kopen in de (bio)supermarkt? Kijk op etiketten naar het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk en weet je zeker dat het product biologisch is. Meer informatie over biologische voeding? Volg ons op Instagram en Facebook voor tips en inzichten.


vind-ik-leuk(s)