Stamp de wereld beter en je maaltijd nog lekkerder

28-10-24 16:19

Wil je lekker en voordelig biologisch eten? Kies dan voor lokale en seizoensgebonden producten. En wat is nou hét nationale comfortfood wanneer het kouder wordt? Stamppot natuurlijk! Lees in dit artikel hoe je jouw stamppot een duurzame touch geeft.

Van dichtbij en van het seizoen
De traditionele ingrediënten voor stamppot doen het goed in het Nederlandse klimaat en worden geoogst als wij onze warme jassen uit de kast halen. Aardappelen, winterpeen, uien, boerenkool en andere koolsoorten zijn echte herfst- en wintergroenten en ook nog eens goed te bewaren. Door lokaal en van het seizoen te kiezen, ben je sowieso lekker duurzaam bezig. Het scheelt namelijk enorm veel in transportkilometers en energie.

Een biologisch potje is zo gestampt
Juist omdat groenten voor stamppot in Nederland zo goed gedijen, zijn ze biologisch vaak voordelig verkrijgbaar. Bij biologische teelt worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en doet de boer extra inspanningen om de bodem en de biodiversiteit te verbeteren.

Biologische aardappelboeren kiezen bijvoorbeeld voor robuuste rassen. Dit soort aardappelen zijn van nature beter bestand tegen ziektes, plagen en wisselende weersomstandigheden. Ook hebben ze vaak een sterkere schil en zijn ze minder vatbaar voor problemen, waardoor biologische boeren minder afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen.

Bekijk het recept voor biologische hutspot!

Verras met meer groenten en minder vlees
Stamppot wordt vaak gegeten met vlees, en dat smaakt nog beter als je kiest voor biologische worst, spekjes, sucadelappen of wat je favoriet ook is. Maar ook zonder vlees kun je verrassend lekkere gerechten bij elkaar stampen. Bijvoorbeeld met noten, kaas of plantaardige vleesvervangers. Wil je het nog verrassender? Probeer dan eens andere soorten groenten zoals zoete aardappel, pompoen of pastinaak.

Wist je dat...?
Voor al die gezellige avonden rondom de pan met stamppot, hebben we nog wat leuke weetjes verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat…

…hutspot de eerste stamppot was die in Nederland werd gegeten?

…het de Spanjaarden waren die dit gerecht in 1574 achterlieten in hun legerkamp in Leiden?

…er in die eerste hutspot geen aardappel zat, maar pastinaak?

…hutspot werd gehusseld en we veel later pas (in 1880) gingen stampen?

…stamppot heel voedzaam en gezond is, zeker als je kiest voor meer groenten en minder vlees?

… de aardappel oorspronkelijk niet uit Nederland komt, maar uit Zuid-Amerika?

… dat boerenkool de enige echt inheemse stamppotgroente is?

De mooiste boodschap is bio uit Europa
Stamppot is niet alleen symbool voor oer-Hollandse gezelligheid, maar ook voor variatie en duurzaamheid. Zeker als je kiest voor biologische ingrediënten. Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk.

Op de hoogte blijven en meer weten over biologisch eten? Volg ons op Instagram en Facebook voor tips en inzichten.

Bronnen


vind-ik-leuk(s)