Werken met de natuur: hoe biologische graanboeren het doen

12-08-24 13:42

Zie je op graanvelden ook weleens van die mooie bloemstroken staan? Grote kans dat je langs een biologische akker loopt. Deze bloemstroken zijn niet alleen prachtig om te zien, maar hebben ook een belangrijke functie. In dit artikel lees je meer over het verbouwen van biologisch graan en hoe jij met het kiezen voor biologisch brood bijdraagt aan het behoud van deze bloemstroken en de diversiteit op de akkers.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Biologische boeren zetten de natuur in om plagen en ziektes op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Op hun akkers zie je vaak bloemstroken, heggen en kleine vijvers. Deze gebieden trekken vogels, bijen en andere nuttige insecten aan, die als natuurlijke vijanden van plagen fungeren. Dat helpt de boer om ziektes en plagen onder controle te houden zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Een gezonde bodem is essentieel voor deze aanpak. Omdat biologische boeren geen kunstmest gebruiken, maar gewone mest en compost, blijft de bodem rijk aan voedingsstoffen. Het bodemleven speelt hierbij een cruciale rol: met hulp van een gezond bodemleven worden mest en compost omgezet in plantenvoeding. Planten groeien beter in een gezonde bodem en bevatten vaak meer voedingsstoffen, wat bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem.

Het belang van rust- en rooigewassen
Naast natuurlijke bestrijdingsmiddelen maken biologische boeren gebruik van gewasafwisseling. Sommige kiezen daarbij bewust voor oudere graansoorten die van nature resistent zijn tegen ziektes en geen kunstmatige middelen nodig hebben. Graan wordt ook vaak strategisch ingezet als rustgewas om de bodem gezond te houden.

Deze rustgewassen, zoals granen, geven de bodem de nodige rust en stimuleren het bodemleven. Ze worden afgewisseld met rooigewassen, zoals aardappelen, die weliswaar een hoge opbrengst leveren, maar de grond ook uitputten. Deze afwisseling zorgt voor een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem dat zowel het milieu als onze gezondheid ten goede komt. Wanneer je kiest voor biologisch brood, steun je deze duurzame landbouwmethoden en help je de biodiversiteit te behouden.

Geniet van biologisch: 15x biologische bakkerijen
We hebben een aantal biologische bakkerijen voor je op een rijtje gezet. Ken jij nog lekkere bakkerijen waar je bio brood kunt kopen? Laat het weten, dan zetten we ‘m op de lijst!

  1. BBrood
    https://www.bbrood.nl
  2. Broodt
    http://www.broodt.nl/
  3. Bakkerij Fermento
    https://www.fermento.nl/
  4. Bakkerij de Driekant
    https://driekant.nl/
  5. Kometen Brood
    https://www.kometenbrood.nl
  6. Bakkerij Wolf
    https://bakkerijwolf.nl/
  7. Bakkerij MAMA
    https://www.bakkerijmama.nl/ (Zwanenburg)
  8. Aap Noot Brood
    https://www.aapnootbrood.nl
  9. Dasbrot
    https://dasbrot.nl/pages/locatie
  10. Lavett
    https://www.lavett.nl
  11. Keek
    https://www.keekutrecht.nl/winkel
  12. Levain et le vin
    https://levainetlevin.com/
  13. Gebroeders Niemeijer
    https://www.gebroedersniemeijer.nl/nl
  14. Bakkerij Louf
    https://www.bakkerijlouf.nl/
  15. De Veldkeuken Bakkerij
    https://www.veldkeuken.nl/bakkerij/
  16. Pompernikkel Restaurant
    https://pompernikkel.nl/
  17. Bettina bak
    http://www.bettinabakt.nl/

De mooiste boodschap is bio uit Europa
Door te kiezen voor biologische producten, draag je bij aan een duurzamere wereld én geniet je van smaakvolle producten. Biologisch kopen in de supermarkt? Kijk op etiketten naar het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk en weet je zeker dat het product biologisch is. Meer informatie over biologische voeding? Volg ons op Instagram en Facebook voor tips en inzichten.



vind-ik-leuk(s)