7 keer wat je (misschien) nog niet wist over bio…
05-11-24 11:21
De biologische markt groeit in Nederland! Vooral verse producten zoals fruit, vleeswaren en kip zitten in de lift. Die groei komt voor een deel door het aanbod in de winkel. Wat er niet is, kun je immers niet in je mandje stoppen. Maar veel mensen zijn zich ook bewust dat biologisch beter is voor de natuur, de dieren en de biodiversiteit. En jij? Waarom kies jij voor bio? In dit artikel geven we je 7 bijzondere bioweetjes én voordelen die je misschien nog niet kende.
1. Biologisch helpt mee tegen de opwarming van de aarde
De aarde wordt warmer, onder andere door te veel CO2 in de lucht, want CO2 houdt warmte vast. Biologische boeren hebben hier een slimme oplossing voor: de bodem. Een gezonde bodem heeft veel koolstof nodig en planten helpen daarbij door CO2 uit de lucht te halen. Via hun wortels en ondergrondse schimmels brengen ze die koolstof naar de bodem. Hoe gezonder de bodem, hoe meer CO2 die kan opslaan.
2. Biologisch zorgt voor schoner water
Een leuk weetje: jaren geleden stimuleerde de Duitse stad München de boeren in het gebied waar drinkwater werd gewonnen over te schakelen op biologische landbouw. Waarbij alleen nog maar natuurlijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Het resultaat? De inwoners van München hebben nu zuiver, onbehandeld kraanwater. Biologische landbouw is dus grondwater vriendelijke landbouw!
3. Biologisch gaat droogte en wateroverlast tegen
Een gezonde bodem vol levende organismen werkt als een spons die tot wel 20 keer het eigen gewicht aan water kan vasthouden. Dankzij die mooie eigenschap hoeft een biologische akker in tijden van droogte veel minder snel besproeid te worden. En als er juist extreem veel regen valt, voert zo’n gezonde bodem van bioboeren het water ook veel beter af. Kortom: een gezonde biologische bodem zorgt niet alleen voor betere wateropslag tijdens droogte, maar beschermt ook tegen wateroverlast.
4. Nederlands kampioen biologische landbouw is… Gelderland
In heel Nederland is het aandeel biologische landbouwgrond ongeveer 4,9%. In Flevoland is dat aandeel veel hoger: maar liefst 15,5% van het totale landbouwoppervlak is daar biologisch. Lang waren zij koploper, ook als het ging om het totale aantal hectare bio. Maar in korte tijd hebben twee provincies een enorme inhaalslag gemaakt. Gelderland is nu de koploper, daar groeide het aandeel biologisch met 30,8%(!). Ook Noord-Brabant is lekker biologisch bezig, die staat nu na Flevoland op nummer 3.
5. Op biologische akkers vind je tot 30% meer bijen en andere bestuivers
Een gezonde bodem zonder giftige stoffen… Je zou verwachten dat wilde bloemen, insecten, vogels en andere dieren daar flink van profiteren. En dat is ook zo! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je op biologische akkers een veel grotere rijkdom aan soorten tegenkomt. Zelfs wel 20 tot 95% meer soorten wilde planten. Ook het bodemleven, insecten en vogels profiteren van de biologische productiemethode. Het aantal soorten insecten ligt gemiddeld 23% hoger en het aantal soorten bestuivers tot 30% hoger.
6. Wat kopen we het vaakst biologisch?
We kiezen in Nederland steeds vaker voor biologisch. Maar welke bioproducten zijn de voortrekkers? Spoiler: het zijn geen biologische gierstvlokken. De omzet van de biologische markt bestaat voor maar liefst 73% uit versproducten. Met groenten zoals komkommer en pompoen op nummer 1 en verse vleeswaren en kip op 2 en 3. En eieren en zuivel dan? Die doen het ook heel goed, maar qua omzet toch iets minder. Het aandeel niet verse kruidenierswaren is 27%, waarbij thee en babyvoeding met stip bovenaan staan.
7. 120.000 voetbalvelden aan biologische landbouw
Biologisch groeit in Nederland. Sinds 2019 zijn we ruim 50% meer biologisch gaan kopen. Toch is het aandeel bio nog maar rond de 4 à 5%. Dezelfde ontwikkeling zien we bij de biologische landbouw in Nederland. Die steeg sinds 2018 van 63.000 hectare met 48% naar ruim 93.214 in 2023. Dat zijn bijna 138.000 voetbalvelden. En toch is het nog geen 5% van het totale landbouwoppervlak in Nederland. Even vergelijken: in Oostenrijk is dat 27%, in Zweden 20% en in Italië 18%. Bio mag bij ons dus nog een flinke boost krijgen.
De mooiste boodschap is bio uit Europa
Biologisch heeft veel voordelen voor mens, dier en natuur. Het is goed nieuws dat steeds meer mensen vaker kiezen voor bio. Doe je mee en geef je bio een boost? Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk.
Op de hoogte blijven en meer weten over biologisch eten? Volg ons op Instagram en Facebook!
Bronnen
- https://scientias.nl/schimmels-slaan-een-derde-van-alle-co2-uitstoot-door-fossiele-brandstoffen-op-mogelijk-cruciaal-om-netto-nul-te-bereiken/
- https://www.biomijnnatuur.be/nieuws/bio-voor-de-toekomst-vier-krachtige-weetjes
- https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/306749/meeste-bioboeren-in-flevoland-aantal-licht-gestegen
- https://biomijnnatuur.be/nieuws/nieuw-rapport-belicht-voordelen-van-bio-voor-onze-biodiversiteit
- https://read.organicseurope.bio/publication/organic-farming-and-biodiversity/pdf/
- https://www.allesoverbiologisch.nl/feiten-en-cijfers
- https://nos.nl/artikel/2525231-biologische-landbouw-groeit-in-europa-maar-nederland-blijft-achter