Biologisch voedsel is vaak duurder, hoe komt dat?

08-07-20 15:03

Veel mensen willen wel biologisch eten, maar de prijs weerhoudt ze ervan. Hoe komt het eigenlijk dat de prijs van biologische producten meestal hoger ligt? Wij leggen het je graag uit, én geven je tips om biologisch en toch budgetvriendelijk boodschappen te doen.

Biologisch vergt meer tijd en aandacht
Biologische producten zijn vaak duurder, omdat de biologische aanpak arbeidsintensiever is en meer tijd en aandacht nodig heeft. Door de hogere prijs kunnen biologische boeren goed zorg dragen voor de mensen, dieren en het milieu. Biologische kippen krijgen bijvoorbeeld meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen en mogen het hele jaar door naar buiten. Biologische boeren en landarbeiders in ontwikkelingslanden worden niet blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen, en omdat er geen chemische middelen worden gebruikt is er meer handmatig werk nodig op het land. Daarnaast is de biologische landbouw en verwerking vaak kleinschaliger, wat leidt tot hogere productiekosten. Dit alles heeft een effect op de prijs van biologische producten.

Biologisch = arbeidsintensiever, en dus meestal duurder
Maar wat zijn nou concreet de acties van biologische boeren die voor hogere kosten zorgen? We nemen de frambozenteelt als voorbeeld. Bij een biologische frambozenteler staan de struiken in de volle grond en bemest de teler die grond zeer zorgvuldig waardoor hij investeert in een geschikte en gezonde omgeving voor de plant. Omdat hij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, verwijdert hij onkruid dat tussen de frambozenstruiken groeit met de hand en soms machinaal. Het handmatig onkruid verwijderen doet de boer 3 of 4 keer per jaar en kost hem veel tijd en werk. Daarnaast pakt de boer plagen aan in de basis, in plaats van ze te bestrijden met chemische middelen. Dit doet hij door een zo groot mogelijke biodiversiteit op zijn akker te creëren zodat er veel natuurlijke vijanden zijn en schadelijke insecten minder kans hebben zich tot een plaag te ontwikkelen. Ook snoeit de biologische teler zijn frambozenstruiken ieder jaar en bindt hij ze handmatig op, waardoor de struiken langer dan één jaar mee kunnen en de planten en vruchten veel licht en lucht krijgen. Al deze acties vergen veel kennis en tijd van de biologische boer. Daardoor liggen de productiekosten hoger, wat je terugziet in de prijs.

Met biologisch koop je méér dan alleen het product
Het verschil tussen een biologische framboos en een niet-biologische framboos zit ‘m dus niet alleen in de prijs: met jouw biologische boodschappen kies je voor een systeem dat zorg draagt voor mens, dier en milieu. Daarom spreken wij ook liever van meerwaarde dan van meerprijs. Als je biologisch koopt, weet je zeker dat je geld terecht komt bij een boer die investeert in een schone omgeving. Biologische telers zijn namelijk bij wet verplicht om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Biologisch betekent ook een eerlijke prijs voor alle schakels in de voedselketen. De boer krijgt een goede prijs voor zijn producten, waardoor hij op een duurzame manier voedsel van hoge kwaliteit kan blijven leveren. De goede prijs garandeert dat de boer de ruimte heeft om deze praktijken toe te passen. De acties die biologische boeren nemen zorgen voor gezondere bodems, meer biodiversiteit en gezondere en blijere dieren. Biologische boeren gaan op een verantwoorde manier om met de grond en het milieu, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van een gezonde aarde.

Biologisch eten hoeft niet duur te zijn
Toch hoef je met biologisch niet per se duur uit te zijn. Enkele tips om slim boodschappen te doen:

  • Eet volgens de seizoenen. Hier lees je wanneer bepaalde soorten groenten en fruit in het seizoen zijn en dus uit Nederland of andere Europese landen komen.
  • Ga vaker voor vegetarisch. Experimenteer met vleesvervangers en recepten met peulvruchten, zoals deze tajine met kikkererwten.
  • Koop boodschappen en groenten- en fruitpakketten rechtstreeks van de boer. In deze lijst vind je biologische boeren waar je rechtstreeks jouw boodschappen kunt doen!

Het verschil in prijs tussen biologisch en gangbaar wordt ook steeds kleiner. Biologische producten, en dan met name seizoensproducten, zijn nu soms even duur of zelfs goedkoper dan producten van niet-biologische A-merken. Biologisch betekent dus niet altijd duurder. En met elke aankoop draag je bij en heb je een positieve impact op mens, dier en milieu. Daarnaast geldt: hoe meer biologische producten we met z’n allen kopen, hoe groter de afzet, hoe goedkoper biologisch wordt. Dat is lekker voor jou én lekker voor de wereld!

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)