Venkelrisotto

Met een Italiaanse risotto kun je alle kanten op. Verras je gezinsleden met deze lekkere zomerse variant! De venkel geeft een bijzondere smaak aan het gerecht, en je maakt de risotto helemaal af met een beetje citroenrasp, verse peper en parmezaanse kaas.


Bio boodschappenlijstje

Hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 30 min., vega

  • 60 g boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 venkelknol, in kleine blokjes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel majoraan kruid
  • 300 gram risottorijst
  • 200 ml witte wijn*
  • 1 liter groentebouillon
  • 6 little gems, gehalveerd
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Grof gemalen peper
  • Optioneel: parmezaanse kaas

Keukengerei

  • Koekenpan of grill

Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen

Stap 1: Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui met de laurier enkele minuten. Voeg de stukjes venkel met het venkelzaad en de majoraan toe en bak even mee.


Stap 2: Meng de risottorijst erdoor en bak de groente heel even al roerend mee. Voeg de witte wijn toe en laat deze al roerend voor het grootste deel verdampen.


Stap 3: Voeg de bouillon schep voor schep toe en voeg pas een volgende schep toe als de vorige is opgenomen door de rijst.


Stap 4: Bestrijk intussen de little gems met olie en bak ze in een andere koekenpan of onder de grill van de oven enkele minuten.


Stap 5: Proef na 18 minuten of de rijst gaar is. Zijn de korrels nog hard, voeg dan nog wat bouillon toe. Meng, als de risotto gaar is, de laatste boter erdoor en schep op warme borden.


Stap 6: Serveer met de little gems, citroenschil, peper en eventuele geschaafde parmezaanse kaas.


*Gebruik je liever geen wijn? Gebruik dan 2 eetlepels witte wijnazijn en laat dit 1 minuut koken.


Venkel

In dit recept staat venkel centraal. De typisch anijsachtige smaak van deze groente zorgt voor een lekkere smaak aan deze risotto. De zomer is hét moment om dit gerecht te maken, want dan is venkel in het seizoen. Kiezen voor biologische venkel is een makkelijke manier om verschil te maken. Biologische boeren telen venkel namelijk in de volle grond. Hierdoor kan de plant lekker veel voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Zo blijf je dicht bij de natuur en dat proef je. Het Nederlandse zomerklimaat is perfect voor venkel teelt. Wanneer je kiest voor biologische venkel in de zomer, dan weet je zeker dat je goed zit.



Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen