Gado gado

Haal de Indonesische keuken naar jouw eettafel met deze lekkere gado gado! Je maakt gegarandeerd indruk met dit heerlijke kruidige gerecht. Extra leuk: je veganistische vrienden kunnen ook meegenieten!


Bio boodschappenlijstje

Hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 20 min., vegan

  • 1 blok tofu van 250 g
  • Broccoliroosjes van 1 broccoli
  • 250 g worteltjes in plakjes
  • ½ Chinese kool in brede repen
  • 8 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel nasikruiden
  • Optioneel: gefrituurde uitjes en korianderblaadjes

Keukengerei

  • Keukenpapier
  • (Snij)plank
  • Zwaar object, zoals een pan

Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen

Stap 1: Snijd het blok tofu in plakjes van ½ cm dik. Spreid een laag keukenpapier uit op een plank, leg de plakjes tofu erop, en dek ze weer af met een laag keukenpapier. Leg hier een plank op met daarop iets zwaars. Denk bijvoorbeeld aan een pan of wat blikken uit de voorraadkast!


Stap 2: Kook in ruim water met zout de worteltjes 5 minuten. Voeg de broccoliroosjes toe en kook 3 minuten mee. Voeg de Chinese kool toe en kook nog 2 minuten. Giet de groenten af in een vergiet. Spel ze goed na met koud water en laat ze goed uitlekken.


Stap 3: Verwarm in een steelpan de pindakaas met het kerrie- en gemberpoeder, de ketjap, 150 ml water en citroensap en sambal naar smaak. Roer de saus glad en houd de saus warm. Verhit de olie in een koekenpan, bestrooi de plakjes tofu met nasikruiden en zout en bak ze in de olie aan beide kanten krokant.


Stap 4: Verdeel de groenten over 4 borden. Drapeer de plakjes tofu op de groenten, lepel er wat saus over en garneer eventueel met gefrituurde uitjes en korianderblaadjes. Serveer de gado gado met rijst, cassave kroepoek en de resterende pindasaus. Extra lekker!


Broccoli

Met biologische broccoli blijf je dicht bij de natuur. Biologische boeren houden namelijk rekening met mens, dier en het milieu. Dus ook bij het telen van broccoli! De biologische boer heeft bijvoorbeeld zijn eigen, natuurlijke manier om plagen tegen te gaan. Zo belast hij de natuur zo min mogelijk en hoeft hij geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Jij kunt dus extra genieten van deze gado gado met broccoli. In de lente, zomer en herfst wordt broccoli in Nederland verbouwd. Let daar ook op bij het kopen van broccoli! Door te kiezen voor lokaal bespaar je zogeheten voedselkilometers.

Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen