Stamppot boerenkool met worst
Koudere dagen vragen om verwarmende gerechten! Zoals deze oer-Hollandse pot: stamppot boerenkool met worst. Je kan dit recept makkelijk vegetarisch maken door te kiezen voor vegetarische worst.
Bio boodschappenlijstje
Hoofdgerecht, 2 personen, bereidingstijd 25 min.
- 600 g aardappels, geschild en in vieren
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 uitje, gesnipperd
- 1/2 teen knoflook, fijngehakt
- 4 zongedroogde tomaten, in reepjes
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1/2 eetlepel rozemarijnnaaldjes
- 250 g boerenkool, fijngesneden
- Scheut sojaroom
- 1 blaadje salie
- Sap van een ¼ citroen
- 1/2 eetlepel mosterd
- 2 à 4 (afhankelijk van de grootte) worstjes
- Zout en peper
Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen
Stap 1: Kook de aardappels in water met zout gaar.
Stap 2: Verhit 2 eetlepels olijfolie in de wok en fruit hierin ui en knoflook 2 minuten.
Stap 3: Voeg de reepjes zongedroogde tomaat samen met het paprikapoeder, de rozemarijn en de boerenkool aan het ui/knoflookmengsel toe en roerbak enkele minuten.
Stap 4: Voeg een flinke scheut sojaroom, het blaadje salie en het citroensap toe. Zet het vuur laag, leg de deksel half op de pan en laat de boerenkool in 10-15 minuten gaar smoren.
Stap 5: Snijd de worstjes in stukjes. Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak hierin de stukjes worst rondom goudbruin en krokant.
Stap 6: Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje sojaroom en naar smaak mosterd tot een gladde puree.
Stap 7: Roer het boerenkoolmengsel door de aardappelpuree en breng op smaak met zeezout en peper. Serveer met de gebakken worstjes.
Kies voor biologische worst, dat is lekker voor jou én de wereld
Ga je vandaag voor een stukje vlees? Kies dan voor vlees van een biologisch dier! Biologische veehouders behandelen hun dieren met respect: ze krijgen meer bewegingsvrijheid en mogen vaker naar buiten. Daarnaast krijgen de dieren biologisch voer dat gedeeltelijk uit de regio moet komen, waardoor het over een minder grote afstand vervoerd wordt. Hiermee dragen biologische veehouders minder bij aan de CO2 uitstoot, en dat is fijn voor het klimaat. Met een biologische worst kies je voor meer dierenwelzijn en een veehouderij die rekening houdt met de natuur.