Moussaka van groenten met tahin-yoghurt

Moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel boordevol groenten. Ter variatie maak je deze moussaka met zoete aardappel. De frisse yoghurt-tahin saus maakt het gerecht helemaal af!


Bio boodschappenlijstje

Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 15 min.

  • 1 kleine bloemkool met vaste krop
  • 500 g zoete aardappelen, geschild
  • 2 rode uien, gepeld
  • 4 stevige, rijpe tomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment
  • 3 eieren
  • 450 ml yoghurt Griekse stijl
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
  • 100 g geraspte oude kaas
  • Peper en zout
  • 3 à 4 eetlepels bruine tahin

Kookgerei

  • Lage ovenschaal, ingevet

Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen

Stap 1: Halveer de bloemkool, snijd de dikke stronk weg en snijd de bloemkoolhelften in plakken van 1 cm dik. Snijd ook de zoete aardappelen, uien en tomaten in dikke plakken. Bestrijk de plakken bloemkool, zoete aardappel en ui heel dun met olijfolie en bak ze in gedeelten in een hete grillpan tot er mooi bruine strepen ontstaan en de groenten iets zachter worden.


Stap 2: Verwarm daarna de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes glazig. Haal de pan van het vuur af en roer de komijn, kaneel en piment erdoor.


Stap 3
: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schik de groenten in lagen in de ovenschaal en sprenkel over elke laag wat knoflookolie en strooi er wat zout over. Sprenkel er ook wat water over. Laat de bovenste laag uit tomaten bestaan.


Stap 4
: Klop de eieren los in een kom samen met 250 ml yoghurt, peterselie, kaas en versgemalen peper. Strijk dit over de groenten uit. Bak de moussaka in de oven in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.


Stap 5
: Roer in een schaaltje de rest van de yoghurt met de tahin en wat zout en peper tot een lekkere saus. Serveer de tahin-yoghurt bij de moussaka.



Kies voor biologische tahin, dat is lekker voor jou én de wereld


Met tahin kun je alle kanten op! In dit recept geeft de sesampasta een lekkere smaak aan de yoghurtsaus, maar het is ook perfect voor op brood of op een cracker. Tahin is van nature een bron van eiwitten en rijk aan goede vetten. Biologische (ongezouten) tahin heeft maar één simpel ingrediënt: sesamzaadjes! Deze zaadjes worden geroosterd en vervolgens gemalen, waardoor je een lekkere sesampasta krijgt met een hele eigen smaak. Een smakelijke toevoeging op jouw biologische eetpatroon!