Witlof met pancetta en dadelstroop uit de oven

Met dit gerecht krijg je iedereen aan tafel. De combinatie van de wat bittere witlof, hartige pancetta en zoete dadelstroop maakt deze ovenschotel een waar feest voor jouw smaakpapillen.


Bio boodschappenlijstje

Hoofdgerecht, 2 personen, bereidingstijd 45 min.

  • 350 g goed schoongeboende vastkokende aardappels
  • Zout en peper
  • 4 dikke of 8 dunne stronkjes witlof
  • 3-4 eetlepels slagroom of crème fraîche
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 8 plakjes pancetta
  • 1-2 eetlepels dadelstroop

Keukengerei

  • Lage ovenschaal, ingevet

Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen

Stap 1: Snijd de aardappels in plakjes en kook of stoom ze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Laat ze uitlekken in een zeef.


Stap 2: Halveer de grote stronkjes witloof of laat de kleine heel. Stoom (voorkeur!) of kook de stronkjes witlof in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de witlof uitlekken.


Stap 3: Meng de aardappelpartjes met de room en wat tijm en eventueel wat zout en peper en spreid ze uit in de ovenschaal. Leg de witlof naast elkaar op de aardappels in de ovenschaal en bestrooi met tijm. Leg de plakjes pancetta over de witlof en doe vervolgens de dadelstroop over de pancetta.


Stap 4: Zet de schaal ongeveer 15 minuten in het midden van de oven tot het spek knapperig en lichtbruin is. Serveer eventueel met een lekkere groene salade met stukjes peer.


Witlof

Ga voor biologische witlof, dan weet je zeker dat deze uit de volle grond komt. Zo krijgt de plant voldoende voedingsstoffen, want daar zit de bodem vol mee! Daarnaast zorgt de biologische boer dat de bodem in topconditie blijft. Daar heeft hij allemaal natuurlijke manieren voor. Dit kost de boer veel tijd en aandacht, maar daardoor blijft de biodiversiteit behouden! Kiezen voor biologische witlof is dus een makkelijke manier om impact te maken. Witlof wordt het hele jaar door geteeld in Nederland. Lekker lokaal dus!
Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen