Appeltaart met gedroogd fruit
Niks lekkerder dan de geur van versgebakken appeltaart. Deze variant heeft een paar leuke twists. Voor de vulling gebruik je bijvoorbeeld gedroogde pruimen die je laat wellen in sinaasappelsap! Ook kan je kiezen voor een andere graan, zoals spelt of teffmeel voor het deeg.
Bio boodschappenlijstje
Tussendoortje of dessert voor 1 persoon, bereidingstijd 45 min., vega.
Voor de bodem:
- 25 g oude (room)boterkoekjes
- 25 g karnemelk
- 225 g (room)boter
- 240 gr rietsuiker
- Snufje zout
- 15 g citroensap
- 400 g tarwebloem of speltbloem of teffmeel
- 7 g baksoda
- 2 g kaneel
Voor de vulling:
- 1 sinaasappel
- 100 g gedroogde pruimen
- 750 g appels
- Mespunt kardemom
Kookgerei
- Springvorm van 24cm
Bereid dit lekkere gerecht in een paar simpele stappen
Stap 1: Verkruimel de oude koekjes en week ze 25 minuten in de karnemelk.
Stap 2: Voeg de boter, suiker, zout, citroensap bij de koekjes en meng alles tot een glad mengsel.
Stap 3: Voeg de bloem, baksoda en het kaneel toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat het deeg in ca. 30 minuten in de koelkast opstijven. Dek het deeg wel goed af om uitdrogen te voorkomen.
Stap 4: Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Knip de pruimen in kleine stukjes en week ze samen met de geraspte sinaasappelschil 30 minuten in het sinaasappelsap.
Stap 5: Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in stukjes. Laat de pruimen goed uitlekken en meng met de kardemom door de appels.
Stap 6: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 7: Houd 1/5 deel van het deeg apart. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak tot een grote ronde lap en bekleed hiermee de springvorm.
Stap 8: Schep de vulling in de vorm. Rol het resterende stuk deeg uit en snijd er repen van. Maak van de repen deeg een vlechtwerk op de taart.
Stap 9: Bestrijk de taart eventueel met ei en bak de taart in 45-55 minuten gaar in de oven.
Tip: voor een veganistische variant van deze appeltaart kun je de boter vervangen door een plantaardige boter. De karnemelk kun je door haver-, rijst-, cashew- of sojamelk vervangen.
Kies voor biologische appels, dat is lekker voor jou én de wereld
Biologische appels zijn lekker natuurlijk en hebben een volle smaak! Op Hollandse bodem worden veel appels geteeld. Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kunnen belangrijke insecten zoals bijen en hommels de appelbloesem bestuiven. Ook gebruiken biologische fruittelers slimme en natuurlijke methodes om ziektes en plagen tegen te gaan. Ze houden zich aan strenge regels en worden regelmatig gecontroleerd. Een biologische appel(taart) is dus een goed idee!
