De leukste biologische zomeractiviteiten op een rij

12-07-22 16:00

De zomer is begonnen en we kunnen lekkere zonnige dagen verwachten! Tijd om lekker naar buiten te gaan. Heb jij al plannen gemaakt voor een activiteit met de kids, het jaarlijkse familieweekend of een dagje stad met vrienden? Wij geven je de leukste (en lekkerste) tips voor biologische markten, restaurants en boerderijen verspreid over heel Nederland. Want ook als je een leuk uitje of etentje plant, let je natuurlijk op duurzaamheid. Met dit lijstje wordt dat nog eens extra makkelijk.


Met in totaal 30 tips is het een lange pagina vol leuks! Scroll meteen naar je favoriete categorie:

  • 7 (geiten)boerderijen waar kids lekker hun gang kunnen gaan
  • 8 keer smullen bij de lekkerste biologische restaurants
  • 15 bio-markten om af te struinen door heel Nederland

7 (geiten)boerderijen waar kids lekker hun gang kunnen gaan

1. Geitenboerderij Ridammerhoeve, Amstelveen

In het Amsterdamse Bos is enorm veel leuks te doen, maar bovenaan ons lijstje staat een bezoekje aan biologische geitenboerderij Ridammerhoeve! Naast geiten lopen er ook kippen, varkens, koeien en paarden rond. Je bent bijna elke dag met je kinderen welkom om een kijkje te nemen in de stallen, te spelen in de speeltuin of te genieten van een stevig, biologisch boerenontbijt.

2. Eemlandhoeve, Bunschoten-Spakenburg

Op biologische boerderij Eemlandhoeve is altijd wel wat te beleven. Strijk neer op het zonnige terras voor een kopje koffie, neem een kijkje bij de koeien of wandel een belevingsroute waarbij jullie al je zintuigen moeten gebruiken! Je kunt ook elke week op maandag t/m zaterdag bij de boerderijwinkel terecht voor allerlei verse, biologische producten.

3. De Beekhoeve, Kamerik

De Beekhoeve staat midden in het veenweidegebied in het Groene Hart van Nederland en kun je maandag t/m zaterdag bezoeken. De biologische boerderij telt wel 75 koeien en is de perfecte locatie voor een vergadering of dagje uit met de familie. Neem even een kijkje op de website voor de mogelijkheden en activiteiten. Ook leuk: help een dagje mee op de boerderij en ontdek het boerenleven!

4. Schapenstreek, Lutjebroek

Ook bij zuivelboerderij Schapenstreek kun je proeven van het leven op een biologisch melkveebedrijf en ontdek je waar jouw favoriete biologische zuivelproducten vandaan komen. Haal een ijsje gemaakt van verse schapenmelk, of ga langs voor een knuffelsessie met de dieren. De Schapenstreek is dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 20:00 open!

5. Novalishoeve, Den Hoorn

Het leukste uitje met kinderen op Texel? Een bezoekje aan biologische boerderij Novalishoeve! Het is een gezellige beestenboel op de boerderij: er zijn koeien, schapen, kippen, varkens en poezen. Kom koeien melken, een ijsje halen of een stuk taart eten in het café. Genoeg te beleven! Novalishoeve is maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:00 open.

6. ‘t Geertje, Zoeterwoude

Bij boerderij ‘t Geertje kun je elke dag van de week terecht om een kijkje te nemen bij de koeien, geiten en varkens! Kinderen kunnen hier het echte boerenleven ontdekken en lekker rondbanjeren op het erf. Uiteraard plof je aan het eind van de dag neer in het restaurant om te genieten van een biologische pannenkoek!

7. Geitenboerderij de Mèkkerstee, Ouddorp

Bij de Mèkkerstee kun je elke dinsdag t/m zaterdag langsgaan met de kids voor jullie dosis knuffelen met boerderijdieren! De boerderij telt wel 650 biologisch gehouden geiten, en daarnaast lopen er ook kippen, paarden, een varken en andere dieren rond. Een dolle boel dus!


8 keer smullen bij de lekkerste biologische restaurants

1. Proef Puur Plaza, Enschede

Renske Wissink presenteert al jaren een aangeklede koffie, een warme lunch of high tea. Alles biologisch en met liefde klaargemaakt.

2. Eten in de Molen, Leeuwarden

De naam zegt het al: hier kun je genieten van heerlijke gerechten op een unieke plek. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch of de lekkere trek. In hun gerechten maken ze zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten.

3. Aan Sjuuteeänjd, Schinnen

Culinair genieten van Limburgse streekgerechten op hoog niveau, eerlijk en ambachtelijk. Een deel van de groente komt uit de eigen moestuin van chefkok Jean.

4. Gasterij Wasven, Eindhoven

In Groendomein Wasven ligt de sfeervolle Gasterij, waar je terecht kan voor een heerlijke lunch, een bijzonder diner of zomaar een kopje koffie of een drankje met iets lekkers.

5. Bloem Eten & Drinken, Amsterdam

Lunchen of dineren op een prachtige locatie in de Plantagebuurt in Amsterdam, tussen de monumentale panden en tegenover Artis. Alles 100% biologisch en geheel glutenvrij.

6. Bistro de Stadshoeve, Zwolle

Ontsnappen aan de hectiek van alledag, genieten van de natuur en (h)eerlijk eten! Dit doe je in het hart van Stadshagen bij Bistro de Stadshoeve, onderdeel van park de Stadshoeve. Biologisch, puur en (h)eerlijk.

7. De Veldkeuken, Bunnik

Al 20 jaar gebruikt De Veldkeuken zo veel mogelijk de kracht van het omringende landgoed Amelisweerd en de kwaliteiten van de streek. Alles wat het landgoed aan lekkers te bieden heeft, komt er op tafel. Het eigengebakken brood is geroemd en geprezen.

8. Spirit Biologisch Eten & Drinken, Rotterdam

Zelf opscheppen bij Spirit: goed eten dat beter smaakt. eigenhandig klaargemaakt met respect voor mens, dier, milieu en economie. 100% biologisch en 100% vegetarisch.


16 bio-markten om af te struinen door heel Nederland

1. Amsterdam: Nieuwmarkt

Onze hoofdstad kent meerdere biologische markten, maar de markt op de Nieuwmarkt is toch wel één van de bekendste. En dat is niet voor niets! Elke zaterdag kijk je hier je ogen uit aan al het biologische (en vaak lokale) lekkers dat uitgestald staat op de marktkramen.

2. Arnhem: Kerkplein

Op zaterdag vindt de wekelijkse markt plaats op het Kerkplein. Een onderdeel hiervan is de biologische markt, waar je alles van groenten, fruit en brood tot aan natuurvoeding en noten kunt vinden. Inslaan maar!

3. Utrecht: Vredenburg

Op deze biologische markt staan elke vrijdag enorm veel producenten vol enthousiasme hun producten te verkopen. Dé gezelligste markt in Utrecht waar je je wekelijkse biologische boodschappen kunt inslaan!

4. Breda: Veemarktplein

Elke dinsdagochtend koop je op de Veemarktstraat in Breda de lekkerste biologische producten. Je kunt er terecht voor al je biologische boodschappen, zoals groenten, fruit, zuivel, brood en banket!

5. Den Bosch: Markt

In het centrum van Den Bosch is al meer dan twintig jaar een biologische markt te vinden. Vrijdagochtend is hét moment voor de bewoners van Den Bosch en omstreken om hun verse en lokale boodschappen te doen bij hun vertrouwde adresjes.

6. Wageningen: de Grote Kerk

In het historische centrum van Wageningen doe je elke zaterdag de lekkerste biologische boodschappen! Van de lekkerste zuivel en brood, tot heerlijke biologische gebakjes, poffertjes en paddenstoelen.

7. Groningen: Harmonieplein

Elke tweede en vierde zaterdag van de maand vind je de Ommelander Markt op het Harmonieplein in Groningen. Boeren en producenten uit de omgeving komen bijeen om de bewoners van Groningen kennis te laten maken met hun (h)eerlijke producten!

8. Emmen: Schoolstraat

Elke vrijdag vind je in de Schoolstraat in Emmen de kraampjes die de lekkerste biologische producten verkopen. Een gezellige markt die onderdeel is van de wekelijkse reguliere markt!

9. Leeuwarden: Zaailand

In Leeuwarden kun je op vrijdag terecht voor lokale, verse en biologische boodschappen op de biologische markt op het Zaailand. Koop bijvoorbeeld groenten en fruit van regionale telers en verse kaas, zuivel en brood.

10. Heiloo: ‘t Loo

Op donderdagmiddag vindt de biologische markt bij winkelcentrum ‘t Loo plaats in Heiloo. Kijk je ogen uit bij de heerlijke verse producten van de (lokale) producenten en maak kennis met hun specialiteiten.

11. Den Haag: Prins Hendrikplein

De gezelligste stadswijk van Den Haag? Het Zeeheldenkwartier! Een gezellige wijk met talloze hotspots, een fijne sfeer én een wekelijkse biologische markt op donderdag. Zeker een bezoekje waard dus.

12. Rotterdam: Eendrachtsplein

De biologische markt in Rotterdam is een kleine, gezellige markt met trouwe verkopers en bezoekers. De markt staat elke dinsdag op het Eendrachtsplein en je vindt er de lekkerste groenten, fruit, vlees en delicatessen!

13. Eindhoven: Wilhelminaplein

Al sinds 2009 wordt elke vrijdag en zaterdag een markt georganiseerd op het gezelligste plein van Eindhoven. Elke week is er weer een ruim aanbod aan allerlei lokale en biologische producten te vinden.

14. Roermond: Stationsplein

Voor heerlijke, lokale en biologische producten ben je bij de biologische markt in Roermond aan het juiste adres. Elke woensdag kun je hier kennis maken met de producten van boeren en telers uit de regio.

15. Maastricht: Stationsstraat

De biologische markt in Maastricht is dé plek voor lokale, smakelijke en biologische producten. Elke donderdagmiddag kun je terecht op de markt in de hippe buurt Wyck.


Meer weten over biologisch?

De mooiste boodschap is bio, ook voor jouw zomeractiviteiten! Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologische en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!


Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram en Facebook!

vind-ik-leuk(s)