​Bio boodschappen doen bij de boer

29-10-19 17:15

Biologisch eten koop je in de supermarkt, natuurvoedingswinkel of op de biomarkt, maar heb je er al eens aan gedacht om een boerderij te bezoeken voor verse groenten en fruit van het land? Een mooie manier om erachter te komen waar jouw eten vandaan komt. Hoe werkt dat precies, plukken bij de boer? In dit artikel nemen we je mee op expeditie naar twee biologisch-dynamische boerderijen met een fijne pluktuin en winkel én geven we tips waar jij biologisch groenten en fruit kunt plukken!


Wat is een zelfpluktuin?

Een zelfpluktuin is een tuin waarin je je innerlijke boer(in) kunt loslaten. Bij de desbetreffende boer kun je verschillende soorten groenten en fruit plukken. Sommige boeren vragen een paar euro per kilo dat je plukt en bij andere boeren kun je een lidmaatschap aanvragen om wekelijks langs te gaan om te plukken.


Mens, dier en milieu

In de Tuinen van West in Amsterdam vind je een biologisch-dynamische pluktuin. Zelf fruit plukken, aardappels oogsten en varkens knuffelen: het kan er allemaal! De pluktuin leert je veel over de link tussen mens, dier en milieu. Tuinder Wil Sturkenboom: “Biologisch-dynamisch boeren betekent dat alles met elkaar samenhangt. Wij kijken met een holistische blik naar het voorkomen van problemen in plaats van het bestrijden.”


Kippen in de tuin

Het is niet toevallig dat de kippen in de fruittuin tussen de bomen lopen. Zij beschermen de bomen door schadelijke insecten te eten. Tegelijkertijd krijgen ze daar bescherming voor terug, een kip is van nature een bosdier en zoekt graag beschutting. Tijdens al dat scharrelen bemesten ze ook nog eens de boomgaard. Een win-win situatie!

Fruitsoorten

De tuin is bijzonder door de vele verschillende soorten fruit. Zo zijn er meer dan 20 soorten: van appels en peren tot kersen en frambozen. Tuinder Wil: “Van alle soorten fruit bestaan vroege en late rassen. Door beide te planten hebben we een extra lang plukseizoen. Daarnaast hebben we de rassen ook gekozen op smaak, karakter en weerbaarheid tegen ziektes.”

Bij de fruittuin kun je de appels en peren zelf plukken, maar er is ook een fijne biowinkel waar de producten van het land te vinden zijn.


Oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland

Tuinder Sijmen is eigenaar van de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland. Al sinds 1947 worden hier verschillende groenten, fruit en kruiden geteeld.


Biologisch-dynamisch

Sijmen: “We telen hier al 40 jaar biologisch-dynamisch. Voor ons is een gezonde bodem de basis voor een vitaal en sterk gewas. We gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Als je biologisch produceert draag je bij aan milieuvriendelijke, duurzame landbouw.”


Oogstaandeel of CSA

Waar je op de bonnefooi kan aankloppen bij Wil, werkt Sijmen met een oogstaandeel. Leden kopen aan het begin van het seizoen een oogstaandeel. Tuinder en leden delen zo samen het risico: in een goed seizoen is er veel oogst en in een slechter seizoen minder. Dit wordt ook wel het CSA-concept genoemd: Community Supported Agriculture (gemeenschapslandbouw). Bij Sijmen kunnen leden een heel seizoen wekelijks groenten en fruit oogsten, zoals bonen, wortelen, asperges, suikermais en aardappelen. Liever geen oogstaandeel? Bezoekers kunnen ook terecht in het landwinkeltje bij de tuinderij.

Zin om zelf naar de boer te gaan?
De bioboer in jouw buurt te bezoeken is een lekker en leerzaam uitje waarbij je een kijkje achter de schermen van je eten krijgt. Met groenten en fruit van dichtbij voorkom je onnodige vervoerskilometers, eet je als vanzelfsprekend met de seizoenen mee en heb je gegarandeerd supervers eten.

Heb je kriebelende vingers gekregen om zelf aan de slag te gaan? Je kunt bij de meeste zelfplukboerderijen vrijblijvend aankloppen! Pak een zakje, oogst je groenten en fruit en reken na afloop af wat je hebt geplukt. Zo gepiept!

Hier vind je een aantal biologische zelfplukboerderijen. Check ook vooral de website wat er op dat moment te oogsten is!

Vrijblijvend plukken

Zelfpluktuinen met oogstaandeel

Boerderijwinkels om langs te gaan

Geen zin om zelf te plukken, maar wél graag bij de boerderij kopen? Of misschien is er even niks te plukken? Deze biologische boerderijen hebben een winkel waar je het hele jaar heerlijke producten kunt kopen:

→ Bekijk ook ons artikel over bio boeren waar je zelf langs kunt gaan.

Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot  topkeurmerk.

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)