Ophokplicht? De mooiste boodschap blijft bio

14-11-22 17:53

Nog nooit duurde het vogelgriepseizoen zo lang als nu en op veel plekken in het land geldt momenteel een ophokplicht. Als alle kippen op hok moeten, waarom zou je dan nog voor een biologisch eitje kiezen? In dit artikel lees je waarom bio de mooiste boodschap blijft.

Natuurlijk gedrag

Bij biologisch staat het welzijn van de kip voorop en kunnen de dieren dus zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Dat maakt dat biologische kippen, ook in de stal, een kiplekker leventje leiden en dat jouw eitje lekker én diervriendelijk is.

Wintertuin

Een van de belangrijkste dingen voor een fijn leven voor de kip is de aan- én afwezigheid van daglicht. Zo kan de kip een zo natuurlijk mogelijk dag- en nachtritme aanhouden. Het daglicht helpt de kippen om weerstand op te bouwen en het maakt de dieren actiever. Voor biologische kippen is wettelijk vastgesteld dat ze voldoende daglicht krijgen. Het mag worden aangevuld met kunstlicht, maximaal 16u per etmaal, maar de biologische legkip krijgt ook minstens 8 uur nachtrust per etmaal. Zo kunnen ze ‘s nachts in het donker op stok zitten. Normaal gesproken kunnen de kippen gedurende de dag ook lekker (in het daglicht) naar buiten, maar met de ophokplicht gaat dat niet. Gelukkig hebben vrijwel alle biologische kippen een wintertuin tot hun beschikking! Dit is een overdekte veranda waar de kippen mogen verblijven, ook bij een ophokplicht.

Lekker scharrelen in de stal

Als de kip naar binnen moet, dan heeft de biologische kip wel lekker veel ruimte in de stal. Voor het houden van biologische kippen is het aantal legkippen beperkt tot 3.000 per groep/stal, met maximaal 6 kippen per m2. Verder vind je in de biologische stal vers stro, houtkrullen, zand of turfmolm, zodat de kippen hun natuurlijke scharrelgedrag kunnen vertonen. Zitstokken op verschillende niveaus (van minimaal 18 cm) gunnen elke kip haar plekje.

Ook met de ophokplicht blijft een biologisch eitje de mooiste boodschap voor de kip!

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologische voor mens, dier en milieu en in dit artikel vind je alles over biologische eieren.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!

Bronnen
:

Skal
Voedingscentrum
Bio Mijn Natuur

Tags

Eieren
Kippen
Pluimvee
Pluimveehouderij
ophokplicht
vogelgriep

vind-ik-leuk(s)