Is biologische zuivel beter?

19-07-23 15:27

Eet jij graag een bakje yoghurt, een plakje kaas of drink je graag melk? In de winkel zijn er keuzes alom, zoals Beter Leven, On the way to planet proof, weidemelk of biologisch. Maar wat is nou de beste keuze? Kies je voor biologische zuivel, dan kies je met jouw boodschap voor een systeem dat zorg draagt voor mens, dier en milieu. Met elk beetje bio maak je al een positief verschil. In dit artikel lees je waarom!

Bij biologisch staat dierenwelzijn centraal

Wil jij met je zuivel aankoop bijdragen aan een diervriendelijk systeem, dan is bio the way to go. Biologische dieren krijgen de ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Zo mogen ze vrij naar buiten om te grazen en te bewegen. Gemiddeld lopen biologische koeien minstens twee keer zoveel buiten als niet-biologische koeien. In de weide eten ze voedzaam gras vol met klavers en kruiden. Er zijn strikte regels over de leefomstandigheden van de dieren. Deze regels zijn vastgelegd in wetten en worden gecontroleerd door Skal Biocontrole. Veel dierenorganisaties erkennen de biologische veeteelt als de meest diervriendelijke vorm van veehouderij.

Biologische zuivel is milieuvriendelijker

Biologische melkveehouderijen dragen namelijk bij aan een kleinere uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan. Biologische melkveehouders houden minder dieren per grondoppervlak en besteden extra veel aandacht aan een gezonde bodem. Door uitsluitend gebruik te maken van dierlijke mest en compost in plaats van kunstmest zorgt de biologische veehouder voor sappig kruidenrijk grasland waarbij hij vaak extra klaver inzaait. Deze klaver zorgt niet alleen voor een lekker eiwitrijk maaltje voor de koe, maar haalt ook nog eens stikstof uit de lucht via de wortels. Een win-win situatie!

Met biologisch koop je méér dan alleen het product

Wat veel mensen weerhoudt van het kopen van biologische producten is de prijs. Het goede nieuws is dat het verschil in prijs tussen biologische en gangbare zuivel steeds kleiner wordt! Maar hoe komt het dat de prijs van biologische zuivel meestal hoger ligt? Kort gezegd komt dat omdat biologisch meer tijd en aandacht vergt. Doordat je meer betaalt, kan de biologische boer beter zorgen voor de dieren, het milieu en de mensen. Zo krijgen biologische koeien meer ruimte en biologisch voer. In dit artikel lees je meer over de prijs van biologische producten én hoe je budgetvriendelijk biologisch kan kopen.

Staat er melk, yoghurt, kwark of kaas op jouw boodschappenlijst? De mooiste boodschap is bio! Dan kies je voor een systeem dat zorg draagt voor mens, dier en milieu.

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Je leest hier meer over op www.biologisch-keurmerk.nl. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!

Tags

Biologisch
Dierenwelzijn
Milieuvriendelijke zuivel

vind-ik-leuk(s)