De grote biologische seizoenskalender

05-06-23 12:20

Met de seizoenen mee eten zit boordevol voordelen! Het is goed voor het milieu, je portemonnee én je eet gevarieerder. Met de grote biologische seizoenskalender is het nu nóg makkelijker om met de seizoenen mee te eten. In dit artikel leggen we uit waarom het een goed idee is om vaker voor biologische seizoensproducten te kiezen en helpen we je een handje op weg.

Wanneer je met de seizoenen mee eet, kies je voor groente en fruit die tijdens een bepaalde periode van lokale akkers, uit de onverwarmde kas of plastic tunnel geoogst worden. Hier zitten veel voordelen aan:

  • Het is goed voor het milieu

Door seizoensgebonden te eten bespaar je een hoop voedselkilometers en daarmee CO2. Producten hoeven op deze manier geen grote afstanden af te leggen, voordat jij ze in je boodschappentas stopt. Daarnaast steun je lokale boeren, ondernemers en producenten.

  • Het is goedkoper

Door te kiezen voor lokale en biologische seizoensgebonden producten kun je flink besparen op de kosten van biologische groente en fruit. Biologische producten zijn vaak duurder, zoals we in dit artikel uitleggen. Omdat seizoensgroenten en -fruit in grote hoeveelheden aangeboden worden, ze niet van ver hoeven te komen en ze niet in extra verwarmde kassen hoeven te staan, zijn de productiekosten lager. Hierdoor koop jij biologische seizoensgroenten en -fruit voor een lagere prijs.

  • Je eet gevarieerder

Grijp jij altijd naar dezelfde groente? Door met de seizoenen mee te eten kook je met hetgeen dat nu geoogst wordt van de lokale akkers. Dat zijn elk seizoen weer andere producten. Zo ontdek je groenten- en fruitsoorten waar je misschien nog niet eerder van hebt gehoord en word je uitgedaagd om creatief te zijn in de keuken.


Ga, net zoals biologische boeren, mee met de seizoenen

Als je daarnaast ook kiest voor biologische seizoensproducten, dan weet je zeker dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Biologische boeren gaan met de seizoenen mee en geven hun gewassen de tijd om rustig te groeien.

Het moge duidelijk zijn: met de seizoenen mee eten is goed voor jou én voor de natuur. Weet je niet waar je moet beginnen? Check onze biologische seizoenskalender om te zien welke groente- en fruitsoorten je op dit moment het beste kan eten. Tip: print deze PDF uit en hang hem op in je keuken!

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Je leest hier meer over op www.biologisch-keurmerk.nl. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Bron:

Voedingsinformatiecentrum


vind-ik-leuk(s)