​Biologische melk: een mooie boodschap voor minder stikstof

13-10-23 15:31

Veel mensen genieten dagelijks van een broodje kaas of een glas melk. In het licht van stikstofuitstoot door melkveehouderij, kan het dubbel voelen te genieten van zuivel. Met de keuze voor biologische zuivel kun je echter wel een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van het stikstofuitstoot probleem. In dit artikel lees je hoe dat zit!

Zuivel en stikstof: waar zit het probleem?
Stikstof is op zichzelf niet slecht. Het is overal om ons heen en planten hebben het nodig om te groeien. Er ontstaan echter problemen wanneer er door bijvoorbeeld verkeer, industrie en landbouw stikstofverbindingen ontstaan die schadelijk zijn, zoals lachgas.

De melkveehouderij is de grootste bron van stikstofuitstoot in de landbouwsector, en dit is deels te wijten aan het overmatig gebruik van kunstmest en krachtvoer. Sinds eind jaren 40 zijn we steeds meer kunstmest en krachtvoer gaan gebruiken en deze stoffen bevatten veel meer stikstof dan de natuur kan verwerken.

Het effect van een overdaad aan stikstof
Te veel stikstof leidt tot verlies van biodiversiteit en schade aan het milieu. Op de weilanden en in de directe omgeving gaan de biodiversiteit en het bodemleven hard achteruit. Niet alleen planten, maar ook insecten en dieren verdwijnen. Volgens het CBS zijn sinds 1900 maar liefst 80 procent van alle graslandvlinders en 85 procent van alle boerenlandvogels verdwenen.

Minder kunstmest en krachtvoer
Kunstmest en krachtvoer bevatten niet alleen veel stikstof, het kost ook nog eens veel energie om ze te produceren en vervoeren. Veel van ons krachtvoer komt bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika. Maar kunnen we nog wel zonder? Decennialange intensieve landbouw heeft de natuur zo uit balans gebracht, dat we voor het herstel ervan een lange adem nodig hebben. Maar dat het mogelijk is, bewijzen onze biologische boeren die dieren houden en voedsel produceren met de natuur als hulpmiddel. Op deze manier is het gebruik van kunstmest dus niet nodig.

De rol van biologische zuivel
Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat overstappen naar biologische zuivel bijdraagt aan de oplossing van het stikstofprobleem. De voordelen spreken voor zich:

  • De koeien krijgen biologisch voer, waarvan 60% regionaal geteeld (70% in 2024)
  • Geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen
  • Minder koeien per m2, dus minder stikstofuitstoot
  • De koeien staan vaker buiten, waar plas en poep niet samenkomt: geen ammoniak dus
  • Meer dagen in de wei, meer gras: dus minder krachtvoer nodig
  • De biologische keten wordt goed gecontroleerd, dus je weet zeker dat het goed zit

Het begint in jouw boodschappenmandje
Hoe groter het aandeel van biologische veehouderijen, hoe minder schadelijke stikstof er in de natuur. Want als meer mensen kiezen voor biologische melk, yoghurt en kaas, wordt het aantrekkelijker voor boeren om over te stappen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!

Bronnen:


vind-ik-leuk(s)