4 redenen waarom vaker biologisch kopen in 2023 een goed voornemen is

12-12-22 14:06

Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken allemaal weer de balans op. Wat wil je de komende tijd anders gaan doen? Hieronder geven we je 4 redenen om als goed voornemen wat vaker biologische producten in je mandje te doen.

1. Je wilt iets doen voor het klimaat

Wat je consumeert heeft best wel een groot effect op de wereld om je heen. Vooral voor het klimaat is het goed om bewuste keuzes te maken. Kiezen voor biologische voeding is een vrij makkelijke manier om een positieve impact te maken! Biologische boeren verbruiken minder energie én stoten minder gassen uit. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest. Dit scheelt energie, maar het scheelt ook uitstoot van onder andere lachgas die vrijkomt bij de productie van kunstmest. Bovendien is wettelijk vastgelegd dat een deel van het biologische veevoer uit de regio of van eigen land moet komen. Dit scheelt natuurlijk een hoop energie voor het vervoer. Daarnaast doen biologische boeren aan goed bodembeheer. Zo kunnen boeren CO2 opslaan in de bodem. Bij biologische landbouw is dit onderdeel van de bedrijfsvoering. Met een keuze voor biologisch draag jij dus jouw steentje bij voor het klimaat. Wil je meer weten over biologisch en het klimaat? Kijk dan hier.

2. Je vindt gezondheid belangrijk

Of biologisch eten gezonder is voor de mensen die het eten, is heel moeilijk te onderzoeken. Factoren zoals leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en dieet zijn namelijk ook van grote invloed op iemands algemene gezondheid. Maar je kunt gezondheid natuurlijk veel breder zien dan alleen onze eigen persoonlijke gezondheid. Als je ook kijkt naar de gezondheid van planten en dieren, van de bodem en de leefomgeving, dan heeft biologische landbouw de goede papieren. De biologische werkwijze is gericht op een gezond ecosysteem met een gezonde bodem, gezonde gewassen, gezonde dieren én mensen!

Bovendien is van een aantal voedingsmiddelen uit onderzoek gebleken dat de biologische variant meer voedingsstoffen bevat en uit andere onderzoeken komt naar voren dat niet-biologische producten soms juist meer afvalstoffen (zoals een restant van bestrijdingsmiddelen) bevatten. Als je kiest voor bio, kies je voor een gezond systeem. Wil je meer weten over biologisch en gezondheid? Kijk dan hier.

3. Je houdt van een stukje vlees, maar vindt dierenwelzijn ook belangrijk

Voor sommige mensen is de keuze snel gemaakt, zij worden vegetariër, of veganist voor het welzijn van de dieren. Maar voor anderen is die stap wat te groot. En als je dan toch vlees eet, zorg dan dat er goed voor de dieren gezorgd wordt! Voor de biologische boer is een belangrijk uitgangspunt dat zijn dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Biologische veehouders hebben duidelijke regels rondom dierenwelzijn. Zo zijn uitloop en weidegang verplicht voor elk biologisch gehouden dier. Biologische koeien kunnen altijd naar buiten als het weer het toelaat, waar ze lekker kunnen grazen en ze meer beweegruimte hebben. Ook binnen hebben de dieren zoveel mogelijk ruimte. Biologische kippen hebben bijvoorbeeld 1m2 per 6 kippen en in de stal is er genoeg stro om lekker rond te kunnen scharrelen en krijgen de dieren de kans om ‘s nachts te rusten doordat het donker is in de stal. Ook voor alle andere dieren binnen de biologische veehouderij gelden wetten en regels waardoor ze een beter leven hebben. Door te kiezen voor biologische dierlijke producten, kies je voor een hoog niveau van dierenwelzijn. Wil je meer weten over biologisch en dierenwelzijn? Kijk dan hier.

4. Je bent dol op wandelen en/of fietsen door de natuur

Volgens de FAO – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – is 66% van de geproduceerde voedselgewassen in de wereld afkomstig van slechts negen plantensoorten: suikerriet, maïs, rijst, tarwe, aardappel, soja, palm(olie), suikerbiet en cassave. En dat terwijl er ooit ongeveer zesduizend plantensoorten voor consumptie werden geteeld. Door de intensivering van onze voedselproductie bestaat het landschap op steeds meer plekken ter wereld uit saaie, lange velden met slechts één gewas erop. Kortom, we verliezen aan biodiversiteit en daarmee ook prachtige natuur om doorheen te wandelen en fietsen.

Biologische boeren laten zien dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er vaker broedende weidevogels worden waargenomen op boerderijen met een hoge gewasdiversiteit. Als je op een natuurinclusieve manier werkt, kan dat de biodiversiteit van bossen en natuurgebieden juist vergroten. Zo kun jij met je keuze voor biologisch

bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in het landelijk gebied en blijven genieten van mooie natuur! Meer weten over biologisch en biodiversiteit? Kijk dan hier.

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Tags

natuur
Gezond
dierenwelzijn
klimaat

vind-ik-leuk(s)