Nieuws

Kijk nu de workshop “Kidsproof bio koken doe je zo!” terug (video)

25-01-22 13:47

Hoe zorg je ervoor dat het avondeten geen strijd wordt maar dat iedereen mee-eet en daarbij ook nog goede voedingsstoffen binnenkrijgt? Op woensdag 19 januari 2022 organiseerden we de online workshop Kidsproof bio koken doe je zo! waar chefs Samuel Levie en Dionne van Zijl ons tips en tricks gaven voor maaltijden waar het hele gezin van geniet. Beide chefs zijn zelf ouders, en Samuel heeft zelfs meerdere kookboeken gemaakt over kinderen en eten. Heb je de workshop gemist, of wil je het allemaal nog even rustig doornemen? Bekijk dan de video hieronder. Verder vind je in dit artikel de recepten en lees je vijf tips die Samuel en Dionne hebben besproken.

Kijk nu de workshop terug

Recepten

Tijdens de workshop hebben Samuel en Dionne 3 kidsproof recepten laten zien:

  • Doperwtensoepje met croutons
  • Courgette pasta met worst
  • Aardbeienmilkshake

Bekijk via deze link de recepten (PDF).

Tip 1: Maak het niet te ingewikkeld

Samuel: Als je voor kinderen kookt wil je het niet te ingewikkeld maken. Je wilt kinderen namelijk laten wennen aan pure smaken, dat werkt het beste. De meeste kinderen tussen de 4 en 8 vinden het heel fijn als het simpel is en herkenbaar, en als er niet teveel dingen door elkaar zitten.

Tip 2: Gebruik de rasp

Samuel: Mijn grote vriend sinds ik voor kinderen kook is de rasp. Vroeger raspte ik alleen maar kaas, maar tegenwoordig ook veel andere dingen. Mijn kinderen houden namelijk van sauzen waarin alles een beetje in elkaar over gaat. Als je de courgette (grof) raspt, dan is het precies fijn genoeg dat je nog wel iets van structuur houdt. Ook hierbij: keep it simpel. Want als ik dan een groene en een gele courgette zou gaan raspen, vinden ze dat ingewikkeld.

Tip 3: Laat het kind de regie nemen en dwing niet

Dionne: Als jij zegt tegen je kind “dit moet jij nu eten”, dan krijg je al heel snel een soort weerstand. Ik laat mijn zoontje (1,5 jaar) alles wat hij in de keuken aanwijst in zijn mond stoppen (zover mogelijk), maar laatst wilde hij per se een hap rauwe ui. Dan mag hij dat van mij proeven. En bij een peper: lik maar eens aan die peper. Wat gebeurt er dan? Wat voel je dan? Zo gaat je kind ook zelf ontdekken.

Samuel: Mijn tip is ook om je kind niet te dwingen iets te eten. Als mijn dochter (6 jaar) iets niet lekker vindt, dan vind ik niet dat ik haar moet dwingen omdat ze dan alleen maar een aversie ergens tegen krijgt. Ze is heel welwillend om veel te proeven, maar ze wil bijvoorbeeld absoluut niet pittig eten. Dat is dan ook haar smaak, en het is goed om haar de ruimte te geven om haar eigen smaak en voorkeuren te ontwikkelen.

Dionne: Je wilt absoluut geen negatieve sfeer hebben rondom het eten. Je wilt graag meegeven: eten is leuk, gezellig en je zit lekker met z’n allen aan tafel. Op een gegeven moment stoppen ze toch nog een hap in hun mond en komen ze erachter dat het best lekker is.

Tip 4: Kies voor biologisch

Dionne: Als er dieren bij betrokken zijn in een product, dan vind ik het belangrijk dat het product biologisch is, vanwege het dierenwelzijn.

Samuel: Ik koop ook veel biologische groenten omdat ik het een fijn idee vind dat er geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. En ik vind het ook heel leuk om in het weekend samen met mijn kinderen naar de biologische markt te gaan: een leuke plek om boodschappen te doen.

Dionne: Je merkt ook dat ze het interessanter vinden, als je ze betrekt bij het kopen en maken van het eten. Door ze bijvoorbeeld tijdens het boodschappen de paprika te laten uitkiezen die we gaan kopen.

Samuel: Als je voor biologisch vlees kiest, dan weet je dat je niet alleen kiest voor vlees wat op een duurzame manier - in mijn ogen - is gehouden. Het voer voor de dieren is verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en de boer heeft nagedacht over een gezonde bodem. Daarnaast is het ook zo dat je bij biologisch vlees voor dierenwelzijn kiest, zoals Dionne al zei. Daarom vind ik het een goede keuze, omdat je bij biologisch een goede keuze maakt zowel op het gebied van duurzaamheid als op het gebied van dierenwelzijn.

Tip 5: Betrek je kinderen bij het koken

Samuel: Een van mijn belangrijkste tips is om je kinderen te betrekken bij het koken. Vraag wat ze lekker vinden en probeer daar dan ook iets mee te koken en ga niet iets heel anders doen. Als je boodschappen gaat doen, laat ze iets uitkiezen en ga daar iets mee maken.

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)