Nieuws

Het familielandgoed van Otto van Verschuer staat midden in de natuur: “Biologisch past bij ons”

13-01-22 16:21

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende producenten! Waarom kiezen zij voor een biologische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Landgoedbeheerder en verkoopmanager Otto van Verschuer vertelt!

Van abdij tot biologische landbouw
Aan de rand van het Betuwse dorp Beesd ligt het landgoed van de voorouders van Otto van Verschuer. Een gebied met een doorsnede van ruim vier kilometer, waar akkers en weilanden worden afgewisseld met bossen, lanen en grienden. Sinds 1734 is het al in handen van de familie, en inmiddels beheert de negende generatie Van Verschuer het landgoed. Alles wat hier wordt verbouwd is biologisch, van de pompoenen tot de brouwgerst die sinds kort in samenwerking met een lokale bierbrouwerij wordt geteeld. Maar ook de Landgoedkaas afkomstig van de melk van de Lakenvelders die het grootste deel van het jaar buiten rondlopen, en de walnoten die aan de randen van de dijk groeien hebben het biologische keurmerk. “Het is een teken van kwaliteit en past bij een bedrijf dat dicht bij de natuur staat”, legt Van Verschuer uit terwijl hij een rondleiding geeft over het landgoed.

Op de plek waar tegenwoordig het hoofdgebouw staat, werd in 1129 een Norbertijner abdij gesticht. Toen het gebouw in 1567 voor de zoveelste keer door oorlog werd verwoest, besloten de eigenaren het pand te verlaten. Vervolgens stond de ruïne ruim 150 jaar te koop, voordat het werd gekocht door de voorouders van Van Verschuer. “De rivierklei zorgt voor een vruchtbare grond en in die tijd kwam de opbrengst dan ook vooral uit de zestien pachtboeren die onderdeel uitmaken van het landgoed”, vertelt de verkoopmanager die tevens verantwoordelijk is voor de kaasmakerij van het bedrijf.

Voor gek verklaard
Ongeveer 25 jaar geleden besloten zijn oom en tante, de baron en barones, het landgoed een nieuwe invulling te geven. “Ze wilden de boel opknappen”, vertelt Van Verschuer. “Daar was wel een visie voor nodig, om de boel draaiende te houden.” Zijn oom is boer en verdiende z’n geld met de verkoop van melk. Op een gegeven moment besloot hij over te stappen op een biologische bedrijfsvoering. “Mijn oom wilde het gebruik van landbouwgif beperken. Destijds werd hij nog voor gek verklaard, maar nu gaan we met z’n allen toch die kant op. Achteraf gezien kun je stellen dat deze manier van boeren veel beter past bij een landbouwbedrijf als de onze, dat midden in de natuur staat.”

Biologisch keurmerk als teken van kwaliteit
Het was een grote verandering, maar er stond geen grote commerciële druk achter de omschakeling, vertelt Van Verschuer. Tegenwoordig hebben veel boeren die optie niet, denkt de kaasmaker. “Ze hebben vaak de kosten van een bioboer, met de omzet van een gangbare werkwijze.” Hij is erg blij met de stap die zijn oom en tante hebben gemaakt. “Ik ben ervan overtuigd dat het beter is om geen pesticiden of antibiotica te gebruiken. Daarnaast staan we als biologisch bedrijf dicht bij de natuur én is het ons keurmerk. Als ik met mijn biologische kaas naast de beste schapenkaas-producten uit Italië op een internationale beurs sta, dan wordt het biokeurmerk als een teken van kwaliteit beschouwd.”

Tegenwoordig bestaat het landgoed niet alleen uit een boerenbedrijf en een kaasmakerij, maar omvat het onder meer een restaurant, vergaderlocatie, boerderijwinkel. Het brede scala aan producten dat het bedrijf produceert, wordt via groothandels aan delicatessenzaken en supermarkten in zowel Nederland als het buitenland verkocht. Voor de productie van bijvoorbeeld de appel- en perensap, de bieren, het meel voor in het pannenkoekenhuis en de jams en chutneys wordt samengewerkt met lokale partners. En als het aan Van Verschuer ligt, wordt het aanbod in de komende jaren alleen maar verder uitgebreid.

In de toekomst blijven vernieuwen
“Ons landgoed is 1000 hectare groot, waarvan 400 hectare uit natuur bestaat. Wij gebruiken zelf zo’n 400 à 500 hectare voor ons biologische landbouwtak. Dat bestaat vervolgens weer voor 200 hectare uit akkerbouw. We verbouwen enerzijds voer voor onze veestapel, zoals maïs, veldbonen en grasklaver en anderzijds gerst, pompoenen, lupine, appels en peren. In de toekomst zou ik bijvoorbeeld ook graag kijken naar het houden van kippen. Zo gebruiken we in ons pannenkoekenhuis elke dag honderden eieren”, vertelt Van Verschuer. Daarnaast hoopt hij in de toekomst biologisch-dynamisch te worden met het landgoed. “Ik vermoed dat gangbaar richting bio opschuift, en om ons verder te onderscheiden wil ik nog circulairder gaan werken. Zo’n certificering helpt om te blijven vernieuwen. Twintig jaar geleden liepen we voorop, nu lopen we op sommige vlakken weer achter. Daarom moeten we stappen blijven zetten.”

Biologische kaas met walnoot en fenegriek
Een van de producten waar hij trots op is, is de kaas met walnoot en fenegriek. Hun populairste kaas. “De kaas is afkomstig van de melk van de eigen biologische veestapel. Onze koeien hebben toegang tot een ruime stal, maar staan het grootste deel van het jaar in de weide”, legt Van Verschuer uit. “Daarnaast teelt onze eigen biologische akkerbouwer zoals al genoemd het meeste voer zelf.” De walnoten van eigen terrein staan langs de dijk verderop. “De bomen zijn biologisch gecertificeerd, maar we hebben er weinig werk van. We laten de natuur z’n gang gaan.” Een deel wordt gebruikt voor de kaas en de rest gaat in de walnotentaart, brood, granol of er wordt walnotenolie van geperst.

Zelf is Van Verschuer vaak in de kaasmakerij te vinden. Een plek waar duurzaamheid een grote rol speelt. “Er liggen bijna duizend zonnepanelen die onze stroomvoorziening verzorgen. In de toekomst hoop ik de hele kaasmakerij elektrisch te laten draaien. Een uitdaging volgens collega’s, maar ik denk dat het haalbaar is. De kaasafdeling is een geliefd onderdeel van het bedrijf. Veel van de kaas gaat naar Duitsland, maar ook naar België en Scandinavië. Het populairste product is de kaas met walnoot en fenegriek, maar vraag je het aan Van Verschuer, dan kiest hij voor een klassieker: de oude kaas, die momenteel bijna twee jaar is. “Dan proef je pas echt de kwaliteit.”

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)