Aafke is dol op haar geiten: het kunnen echte diva’s zijn

05-11-19 13:46

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende boeren en telers! Waarom kiezen zij voor een biologische of biodynamische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Aafke van Tilburg vertelt!

Keuze voor biologisch

Als Aafke van Tilburg tussen de geiten staat is ze helemaal in haar element. Ze is niet alleen boerin, maar ook geiten-vroedvrouw en ambassadrice voor bokkenvlees. Samen met haar man Jan runt ze een biologisch bedrijf met 850 melkgeiten in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Daarnaast verbouwt het stel ook aardappelen, uien, spruiten en voederbieten. De keuze voor bio stond al vroeg vast. “Mijn man is op een melkveebedrijf opgegroeid. Toen hij jong was, schakelde zijn vader over van gangbaar naar biologisch boeren. Jaren later volgde Jan zijn vaders voorbeeld. “Hij wilde iets goeds voor de wereld doen”, aldus Aafke.

Geiten per toeval

De geiten zijn min of meer per toeval op het bedrijf terechtgekomen. “Jan had een stal gebouwd voor koeien, maar kreeg toen van de afnemer te horen dat die verlegen zat om geitenmelk.” Vervolgens heeft de boer zich in het houden van geiten verdiept. “Hij heeft geen moment spijt gehad.”

Lastig te managen

In 2002 kwam Aafke in Oude-Tonge terecht. “Nadat ik de biologisch-dynamische landbouwopleiding had afgerond, wilde ik meer leren over het houden van geiten. Ze zijn lastiger te managen, maar ik hou echt van deze dieren.” Aafke omschrijft haar geiten als vrolijk, vriendelijk en nieuwsgierig. Al kan dat laatste soms ook een uitdaging zijn. “Als je in het hok staat vreten ze je kleren gewoon op. Ook springen ze continu tegen je aan”, vertelt de boerin. “Dat is schattig als ze klein zijn, maar zodra ze groeien houd je er blauwe plekken aan over.”

De dieren weten bovendien precies wat ze willen. Zo eten ze, en neem het ze eens kwalijk, het liefst voer dat lekker smaakt. Gelukkig zijn ze bij Jan en Aafke aan het juiste adres. De geiten krijgen voornamelijk ruwvoer, zoals kuil en hooi, van eigen land. “Daar is een geit voor gemaakt. Ze zet gras in melk om. Dat is iets dat je altijd in gedachten moet houden”, vindt de boerin.

Veel ruimte en daglicht

Daarnaast lopen de dieren het grootste deel van het jaar buiten. “Ik vind het belangrijk dat ik de dieren iets te bieden heb”, legt Aafke uit. Daarom krijgen ze veel ruimte en daglicht. Ik vind het een raar idee dat de geiten het hele jaar binnen rondlopen. Als mens wil je ook naar buiten, een frisse neus halen. Dat gun ik onze dieren ook.” In de winter staan ze binnen, maar dan krijgen ze alsnog vers gras te ten.

Naast hooi en een beetje brokken wordt het dieet aangevuld met voederbieten en snijmaïs. Volgens Aafke is dat goed voor de melkproductie. Aan de hand van de vet- en eiwitgehaltes in de melk bepalen ze het rantsoen van de dieren.

Meer vraag

De boerin wordt blij van de gedachte dat er steeds meer vraag is naar biologische geitenproducten. “Geitenmelk is licht verteerbaar en bevat volgens mij net iets meer mineralen en wat minder suikers dan koemelk. Ook wordt gezegd dat het minder allergische reacties uitlokt.” Ze vertelt dat geitenmelkpoeder sinds kort is toegestaan als babyvoeding. “Een goede ontwikkeling.”

“Als je geitenzuivel nuttigt, is het logisch dat je ook het vlees eet”

Aafke richt zich niet alleen op zuivelproductie, maar maakt zich ook hard voor de verkoop van bokkenvlees. Zo zit ze in het bestuur van Bio Goat Meat, een coöperatie van geitenhouders die een afzetmarkt zoekt voor het vlees van bokjes. En dat is nog niet zo gemakkelijk. “Veel koks tonen enthousiasme, maar voorlopig lijkt er nog geen sprake te zijn van een kentering.” Vooral de prijs zou een barrière zijn. De boerin geeft echter niet op. “Als je geitenzuivel nuttigt, is het logisch dat je ook het vlees eet. Voordat een geit namelijk melk gaat geven, moet ze een jong krijgen. Dat kan bokje of geitje zijn. Deze kans is 50/50. De geiten blijven op het bedrijf, maar de bokjes geven geen melk. Daarom hoop ik dat consumenten ook het vlees een kans willen geven”, legt ze uit.

Geiten op het dak

Het stel is op meerdere fronten vooruitstrevend en blijft zich continu vernieuwen. Zo loopt het jongvee sinds een paar jaar op het dak van een nieuwe stal. Het dak daarvan is bedekt met gras, zoals je ook veel in Scandinavische landen ziet. “Het werkt isolerend. Daardoor is het nooit te warm of te koud in de stal.” Bovendien past de stal mooi in het groene landschap.”

Aafkes favoriete moment is de lammertijd. Ze speelt een belangrijke rol bij de geboortes van jonge geitjes. “Ik voel me dan altijd net een professionele vroedvrouw. Het geeft me namelijk zo veel voldoening als ik een moeilijke bevalling tot een goed einde weet te brengen.” Haar favoriete gerecht is verse geitenkaas, die ze thuis zelf maakt. “Een lekkere witte romige kaas die overal goed bij past.”


vind-ik-leuk(s)