Hoe weet je of iets écht biologisch is? Check het keurmerk!

10-01-22 16:12

Weet jij al hoe je biologische producten kunt herkennen? Het is eigenlijk heel makkelijk: spot je het Europees biologisch keurmerk (het ‘groene blaadje’) op de verpakking van je product? Dan zit je goed! Met dit keurmerk weet je namelijk zeker dat het product écht biologisch is en onder streng toezicht is geproduceerd. Fijn toch? In dit artikel ontdek je waar het keurmerk voor staat en waar het vandaan komt.


Zo, nu weet je precies hoe je biologische producten herkent. Voordat een product het biologisch keurmerk mag dragen, moet het aan veel regels voldoen. De bedrijven in de biologische sector worden hier streng op gecontroleerd. De regels in de biologische landbouw zijn gebaseerd op de internationale waarden ‘Health, Ecology, Fairness en Care’. Deze waarden liggen altijd aan de basis van de werkwijze van de boer.

Sinds 2012 hét keurmerk voor biologische producten
Biologisch is dus gebaseerd op deze vier waarden, en is sinds 2012 te herkennen aan het biologisch keurmerk. Daarvoor had ieder Europees land haar eigen keurmerk. Dat was erg ingewikkeld, want er is heel veel handel in voedingsmiddelen tussen Europese landen. Dit maakte het voor consumenten erg lastig om in de winkel biologische producten uit het buitenland te herkennen. Daar wilden ze in Europa vanaf. Toen kwam het Europees biologisch keurmerk, ofwel het ‘groene blaadje’. Sinds juli 2012 staat dit Europese keurmerk op alle biologische voeding uit Europa. Het groene blaadje betekent dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke Europese eisen voor biologische productie. Skal Biocontrole is in Nederland door de overheid aangewezen om te controleren of de bedrijven zich hier ook aan houden.

Maar waar kies je met het keurmerk eigenlijk voor?
Heel veel! Dit keurmerk staat voor een alomvattende aanpak om landbouw en voedselproductie op alle aspecten van mens, dier en milieu in balans te brengen. Door te kiezen voor biologisch hoef je dus niet te kiezen voor één van deze facetten, maar doe je het op al deze fronten goed. Kiezen voor biologisch is een lekkere en makkelijke manier om dagelijks een positief verschil te maken. Met biologisch kies je onder andere voor:

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)