De lekkerste biologische seizoensproducten uit de winter

21-12-21 17:00

De winter is aangebroken! Dat betekent lage temperaturen, maar ook verwarmende gerechten. Ben je op zoek naar het winterse gevoel? Kies voor seizoensgroenten: met stamppotten, ovenschotels, stoofpotten en lekker stevige soepen tover je zo de winter op je bord. Kies ook eens voor biologische seizoensproducten. Dan weet je namelijk zeker dat het met respect voor mens, dier en milieu is geteeld. Dat is fijn voor jou, maar ook voor de wereld. In dit artikel vertellen wij jou alles over seizoensproducten, en zetten we de zes lekkerste soorten uit de winter voor je op een rij.

Seizoensproducten: zes heerlijke soorten groenten uit de winter
Kies eens wat vaker voor producten die lokaal geproduceerd worden en in het seizoen zijn. Wanneer je eet wat het seizoen te bieden heeft, dan:

  • Bespaar je een hoop ‘voedselkilometers’ en daarmee CO2. Producten hoeven op deze manier geen grote afstanden af te leggen, voordat jij ze in je boodschappentas stopt.
  • Word je uitgedaagd om creatief te zijn in de keuken. Je kookt namelijk met hetgeen dat nú geoogst wordt van de Hollandse akkers. Zo krijg je een band met de natuur en de seizoenen.
  • Steun je lokale boeren, ondernemers en producenten.

Benieuwd naar welke groenten soorten er deze winter weer volop in de spotlights mogen staan? Met deze 6 winterse soorten kun je duurzaam de keuken in duiken.

Boerenkool: oktober tot en met februari
De wintergroente bij uitstek: boerenkool! Wie denkt aan boerenkool, denkt al gauw aan stamppot boerenkool met worst. Maar met deze veelzijdige wintertopper kun je nog meer kanten op. Experimenteer bijvoorbeeld eens met een smoothie, een soep of een pasta met boerenkool. Bij de teelt van biologische boerenkool past de boer voldoende gewasrotatie toe. Dit betekent dat de boer op een bepaald stuk land elk jaar een ander gewas teelt. Hierdoor putten de gewassen de bodem niet uit en blijft de bodem vruchtbaar voor volgende generaties gewassen. Hierdoor kan de boerenkool groeien tot de smaakvolle wintergroente zoals we hem kennen. En dat smaakt heerlijk in onder andere stamppot!

Aardpeer: november tot en met januari
De aardpeer is een prachtige winters product, dat in deze maanden volop van Nederlandse bodem komt. Daarom is dit het uitgelezen moment om met deze groente aan de slag te gaan. De aardpeer is eigenlijk een hele ouderwetse groente en vroeger werd deze winterknol volop gegeten. In de loop der jaren heeft de aardpeer plaats gemaakt voor de aardappel, omdat je deze langer en makkelijker kunt bewaren en klaarmaken. Maar wil je variatie, kies dan toch eens voor de aardpeer! Je kunt ze net, als de aardappel koken of bakken en ze smaken een beetje zoet en, zoals de naam al doet vermoeden, aards. Wanneer je kiest voor biologische aardpeer, weet je zeker dat deze geteeld is zonder chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan stimuleren biologische boeren een rijk bodemleven, wat bijdraagt aan de gezondheid van de gewassen. Zo worden de gewassen minder snel ziek.

Spruiten: oktober tot en met maart
Spruiten zijn kleine kooltjes, die groeien met tientallen tegelijk aan een stam, in de oksels van de bladeren van de plant. Spruitjes staan bekend om hun typische mild-bittere en koolachtige smaak, die je fantastisch vindt of die je doet gruwelen. In de winter worden deze groene ‘okselknoppen’ geoogst. Bij de teelt van biologische spruiten wordt geen kunstmest gebruikt, maar wordt de grond vruchtbaar gehouden met compost en mest van biologische dieren. Zo krijgen de spruiten alle tijd om te groeien en hun volle smaak te ontwikkelen. En dat proef je!

Witlof: oktober tot en met begin april
Haal de winter in huis met witlof! Variëren met witlof is makkelijk: je kunt gaan voor de klassieke ovenschotel met ham en kaas, een salade, roerbakken, of deze witlof met pancetta en dadelstroop uit de oven. Kies je voor biologische witlof? Mooi! Biologische witlof staat namelijk met zijn wortels in de volle grond. De bodem zit namelijk vol met allerlei goede voedingsstoffen, waardoor witlof optimaal kan groeien tot de smaakvolle groente die wij kennen.

Andijvie: november en december
Andijvie is een heerlijke wintergroente, die zich uitstekend leent voor de oer-Hollandse andijvie stamppot. Maar ook gekookt of geroerbakt doet deze wintergroente het goed. In november en december komt andijvie volop van de Hollandse akkers. Het uitgelezen moment dus om eens een verwarmende andijviestamppot op tafel te toveren. Wanneer je kiest voor biologische andijvie, dan weet je zeker dat bij de teelt van andijvie geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de bodem. Doordat een biologische boer geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, leven in de bodem heel veel bodemdiertjes. Deze maken de bodem veerkrachtig en gezond, met heerlijke andijvie als resultaat.

Veldsla: oktober tot en met februari
Veldsla is een bladgroente. die een beetje op spinazie lijkt. Hij kan de koude winternachten goed doorstaan en is daardoor de perfecte aanvulling voor een heerlijke winterse salade. Ook combineert de veldsla heerlijk in deze gevulde rijstpapier rolletjes met pompoen. In de winter telen Nederlandse biologische boeren veldsla voornamelijk in kassen. Daar staan de gewassen met hun wortels in de volle grond. Zo halen ze hun kracht uit de aanwezige voedingsstoffen en mineralen in de bodem. Lekker toch?

Welke seizoensproducten zijn er nog meer?
Naast deze 6 heerlijke producten komt er natuurlijk nog meer lekkers van de Nederlandse akkers in de winter. Hieronder kun je vinden welke soorten dit zijn.

In deze kalender vind je producten die in een bepaalde maand van het land komen, en producten die goed te bewaren zijn en daardoor een duurzame keuze. Bijvoorbeeld appels, die worden geoogst in september en oktober, maar kunnen goed bewaard worden zodat jij ook in april kan genieten van een heerlijke biologische appel.

Meer weten over dit onderwerp?


  • In dit artikel lees je meer over lokaal en seizoensgebonden eten en hoe je dat zelf kunt toepassen!
  • Hier vind je een lijst met lokale biologische ondernemers waar jij je seizoensproducten kunt kopen
  • Benieuwd hoe lokale biologische boeren te werk gaan? Lees het interview met biodynamische boer Joris.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)